Telefon: +36 1 789 31 38     /     Fax: +36 1 789 31 39     /     Email: mail[kukac]cadmap.hu    
Legújabb szoftverünk a TEREP-JÁRÓ

HIBA Kifejlesztettük az Androidos készülékeken futtatható TEREP-JÁRÓ nevű szoftvert, mely a terepi munkát könnyíti meg. A szoftver a már meglévő mobil, vagy tablet készülékeken is használható, így nagyobb beruházás nélkül terepi körülmények között használhatunk vektoros és raszteres formátumú adatokat, melyeket együtt jelenít meg.

A szoftver jelentősen növeli a terepi adatgyűjtést folytatók munkájának a hatékonyságát, illetve a terepi tájékozódását valamint az eszköz által biztosított pontossággal a helymeghatározást.

A felhasználók köre igen széles skálán mozog, mert a földmérőktől kezdve a közműcégek munkatársain keresztül a földhivatali dolgozókig mindenkinek segítség, aki terepi adatokkal foglalkozik.


A szoftver a következő adatformátumokat tudja használni
- vektoros: AutoCad és DAT adatállományok
- raszteres: JPG, JGW raszteres képek

A cégünk rendelkezik saját fejlesztésű DAT – AutoCAD konverterrel, ezért egy plusz konverzió segítségével tudjuk biztosítani a DAT adatállományok használatát. További fejlesztésekkel tudjuk biztosítani, hogy a felhasználói igényeknek megfelelően más vektoros formátumokat is kezelni tudjon a szoftverünk.
A TERP-JÁRÓ szoftverünk a vektoros adatállományokat egy SQLite adatbázisban tárolja. Az adatbázis tábláinak indexelésével biztosítjuk a gyors megjelenítést és a kijelző frissítést. A szoftver fejlesztése során nagy figyelmet fordítottunk az adatállományok védelmére, ezért a szoftverünk biztosítja, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá az adatainkhoz.


A szoftver grafikus funkciói
- Rétegek ki-, bekapcsolása
- Rétegek méretarány függő megjelenítése
- Kicsinyítés, nagyítás, mozgatás
- Területmérés
- GPS-követés


Az alábbi beállításokat végezhetjük el
- egyedi pont jelölő
- térkép átlátszósága
- rétegek kikapcsolása
- pozíciójelölő
- raszter könyvtárAz egyedi pontkijelölő segítségével beállíthatjuk a pontdigitalizáláshoz használandó jelet.
A térkép átlátszóságának állításával állíthatjuk be, hogy a vektoros térkép mögött milyen intenzitással jelenik meg a raszter kép.


A rétegek kikapcsolása
Csúszka állításával lehet beállítani a méretarány függő megjelenítést. A beállított méretaránynál kisebb méretarány esetén az aktív réteg kivételével automatikusa kikapcsolódnak a rétegek.


A pozíciójelölővel választhatjuk ki a GPS pozícióját jelölő jelet, amely a következők valamelyike lehet: Droid, Iránytű, Nyíl.
A raszter könyvtár beállításával határozhatjuk meg a szoftver számára azt a könyvtárat, amelyben a megjelenítendő raszterek vannak.

A területmérés funkció elindítása esetén egy poligon belső pontjának megérintése után megjelenik egy ablak, melyben láthatjuk a poligon területét és a kerületét.


Digitalizálási lehetőségek
A terepi munka során szükség van bizonyos terepi objektumok rögzítésére, ezt a munkát támogatják a szoftver digitalizálási funkciói.
digitalizálható elemek:
- pont
- vonallánc
- poligon

a digitalizáláshoz használható pontkijelölő eszközök:
- képernyő érintés
- GPS koordináta

Pont digitalizálása során ötféle jel közül választhatunk.
Vonallánc digitalizálását a töréspontok koordinátáinak megadásával végezzük.
A poligon digitalizálása megegyezik a vonallánc digitalizálásával, csak a digitalizálás befejezésekor kell választanunk, hogy a vonallánc záródjon vagy sem.

A helymeghatározás eszközei
- Beépített GPS
- Külső GPS
- Wi-FiA szoftver a fenti helymeghatározási lehetőségeket használja. Helymeghatározásnál a beépített GPS az alapértelmezett eszköz, amennyiben nagyobb pontosságú koordinátákat szeretnénk, akkor lehetőség van külső GPS eszköz csatlakoztatására bluetooth kapcsolat segítségével.
Abban az esetben, amikor nincs GPS vétel, de tudunk Wi-Fi hálózatra csatlakozni akkor a Wi-Fi eszközök által biztosított helymeghatározást használhatjuk.


Keresési lehetőségek
- Text
- Koordináta


A terepi munka során előfordulhat, hogy meg kell keresnünk egy helyrajzi számhoz tartozó földrészletet, vagy egy koordinátával meghatározott helyet. A keresendő koordináták WGS84 illetve EOV formában is megadhatók.


A keresés eredményeként az adott pontban ahol állunk, a szoftver kiírja a keresett szöveg koordinátáját és a távolságát, valamint egy vonalat rajzol a pont és a szöveg beszúrási pontja között. A távolság a keresett hely és az aktuális pont közötti távolságot mutatja, ha elindulunk a pont felé, akkor ez a távolság folyamatosan csökken.
A szoftvernek van olyan funkciója is, amely a keresett helyet képernyőre mozgatja.


Adatgyűjtés
A szoftver tervezése és fejlesztése során nagyon fontos szempontnak tekintettük, hogy a terepi adatgyűjtést hatékonyan lehessen végezni és kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket az Androidos eszközök biztosítanak. Az adatokat az egyes pontokhoz rendelhetjük hozzá. A mezőnevek rugalmasan változtathatók, így lehetőség van arra, hogy a különböző pont jelkulcsi elemekhez más-más mezőneveket rendeljünk hozzá.
Az adatgyűjtést a környezetünkben található különböző objektumokra lehet alkalmazni és az adott objektumokra jellemző adatokat gyűjthetjük.
A szoftver az egyes mezők kitöltésének hatékonyságát is biztosítja.
A dátum mező kitöltése esetén egy gombnyomással beírhatjuk az aktuális dátumot, vagy egy dátumválasztó ablakban kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő dátumot
Külön gömb segítségével írhatunk fájlneveket egy adott mezőbe, a gomb megnyomása után egy fájlválasztó ablak jelenik meg és kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő fájlt.
Lehetőség van egy adott mezőhöz fényképfelvételt kapcsolni. A fényképezőgép ikon megnyomása után elindul a beépített fényképezőgép alkalmazása és a felvétel elkészítése után a megadott mezőbe beíródik az elkészült fényképfájl neve az elérési útvonallal együtt.
A terepen gyűjtött adatok egyszerűen exportálhatók és áttölthetők más adatbázis-kezelőkbe.


A CadMap Kft. tovább folytatja a fejlesztési munkákat, hogy a szoftver még több helyen lehessen alkalmazni.
Elkészítjük a különböző CAD szoftverek adatállományait konvertáló alkalmazásainkat.
Bővíteni kívánjuk a szoftver által kezelt eszközök körét is. (pl.: páratartalom mérő, légnyomásmérő, hőmérő, mikrofon stb.)
Copyright CadMap Kft. 2016. All rights reserved.